English
© 2010 Νομική Βιβλιοθήκη

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


eydpelop

twitter kathimerini











ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Δημοσιεύσεις

11/01/2011
Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) κτιρίων

Σύμφωνα με το ν. 3661/2008 με τον οποίο ενσωματώθηκε στην Ελληνική νομοθεσία η Οδηγία 2002/91/ΕΚΣ, επεκτάθηκε και στη χώρα μας η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 2002/91/ΕΚ που προβλέπει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στα νέα κτίρια και έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) κάθε κτιρίου που θα πωλείται ή ενοικιάζεται. Το ενεργειακό πιστοποιητικό θα εκδίδεται από ειδικό σώμα ενεργειακών επιθεωρητών με δαπάνες του ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη, με δεκαετή ισχύ.  Σε πολυκατοικίες και γενικά ακίνητα με κοινόχρηστο σύστημα θέρμανσης προβλέπεται ότι θα μπορεί να διενεργείται κοινή ενεργειακή πιστοποίηση ολοκλήρου του κτιρίου, η δε δαπάνη έκδοσής του θα βαρύνει όλους τους συνιδιοκτήτες κατά τα ποσοστά συγκυριότητας καθενός ιδιοκτήτη. Επίσης με το νόμο καθιερώνεται και η υποχρεωτική περιοδική επιθεώρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού των κτιρίων. Ειδικότερα :

1. Η μελέτη ενεργειακής απόδοσης εκπονείται για κάθε νέο κτίριο, καθώς και για κάθε υφιστάμενο κτίριο που ανακαινίζεται ριζικά, όπως προβλέπεται στα άρθρα 4 και 5 αντίστοιχα του ν. 3661/2008.

2. Η έναρξη εφαρμογής της υποχρεωτικής έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργ. Απόδοσης Κτιρίων ως προαπαιτούμενου για τις δικαιοπραξίες αγοραπωλησιών & μισθώσεων ακινήτων τελικά καθορίστηκε για την 9η Ιανουαρίου 2011 για όλες τις πωλήσεις και τις μισθώσεις ολόκληρων κτιρίων, ενώ για τις μισθώσεις μέρους κτιρίων θα αρχίσει από την 9η Ιουλίου 2011, ανεξαρτήτως της χρονολογίας κατασκευής τους.  Κάθε συμβολαιογράφος για την κατάρτιση πράξεως αγοραπωλησίας ακινήτου υποχρεούται να μνημονεύσει στο συμβόλαιο τον αριθμό πρωτοκόλλου του ΠΕΑ και να επισυνάψει σε αυτό επίσημο αντίγραφο του ΠΕΑ. Σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο. Η φορολογική αρχή δε θα θεωρεί μισθωτήρια έγγραφα εάν δεν προσκομίζεται ενώπιον της ισχύον ΠΕΑ.

3. Από την υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού εξαιρούνται μονίμως οι εξής κατηγορίες μισθωτικών συμβάσεων οι οποίες αφορούν ακίνητα με η χωρίς κτίσματα:
1. Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.
2. Παρατάσεις, ανανεώσεις υφισταμένων μισθώσεων με τον αυτό υφιστάμενο μισθωτή.
3. Τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλομένων μισθωμάτων).
4. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια και υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και τα εργοστάσια, οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, τα βαφεία, τα ξυλουργεία, τα παρασκευαστήρια τροφίμων, τα καθαριστήρια, τα σιδερωτήρια, τα οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, τα αυτοτελή κέντρα μηχανογράφησης καθώς και τα εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, διυλιστήρια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.
5. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αποθήκες καταστημάτων (αλλά και κατοικιών), οι αποθήκες μουσείων, στάβλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία κλπ.
6. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια

4. Σε κάθε περίπτωση εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού είτε πρόκειται να μεταβιβασθούν είτε να μισθωθούν :

α) Κτίρια και μνημεία που προστατεύονται από το νόμο ως μέρος συγκεκριμένου περιβάλλοντος ή λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ή ιστορικής αξίας τους, εφόσον η συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις του παρόντος νόμου θα αλλοίωνε, κατά τρόπο μη αποδεκτό, το χαρακτήρα ή την εμφάνιση τους.
β) Κτίρια που χρησιμοποιούνται ως χώροι λατρείας ή θρησκευτικών δραστηριοτήτων.
γ) Μη μόνιμα κτίρια που, με βάση το σχεδιασμό τους, η διάρκεια της χρήσης τους δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εργαστήρια, κτίρια αγροτικών χρήσεων - πλην κατοικιών - με χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις, και όμοια κτίρια τα οποία χρησιμοποιούνται από τομέα καλυπτόμενο από σχετική εθνική συμφωνία που αφορά την ενεργειακή απόδοση κτιρίων.
δ) Υφιστάμενα κτίρια κατοικιών τα οποία προορίζονται για χρήση που δεν υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες κάθε έτος.
ε) Αυτοτελή κτίρια, ή και μέρη κτιρίων (κύριοι χώροι) με συνολική επιφάνεια κάτω των πενήντα (50) τ.μ.

5. Το κόστος έκδοσης ΠΕΑ υπολογίζεται ως εξής :

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΩΤΑΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ

(με ΦΠΑ 23%)

Επιθεωρούμενοι χώροι – εγκαταστάσεις

Ελάχιστο κόστος /τ.μ.

Ελάχιστη Συνολική Αμοιβή

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ - ΛΟΙΠΟΙ ΧΩΡΟΙ (πλην κατοικιών)

3,07 ευρώ/τ.μ.*

369 ευρώ για γραφείο,  κατάστημα κλπ >50τμ.

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

2,46 ευρώ/τ.μ.

185 ευρώ για διαμέ ρισμα άνω των 50 τμ.

ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

1,85 ευρώ/τ.μ.

246 ευρώ για κατοικία άνω των 50 τμ.

ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

1,23 ευρώ/τ.μ.

246 ευρώ, για το κάθε κτίριο

Λέβητες & εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης πολυκατοικιών

221-369 ευρώ

221 ευρώ ανά επιθεώρηση

Εγκαταστάσεις κλιματισμού κτιρίων άνω των 4 κλιμ. σωμάτων

369-615 ευρώ

369 ευρώ ανά επιθεώρηση

* Για το άνω των 1.000 τ.μ. τμήμα η αμοιβή μειώνεται σε 1,85 ευρώ/τ.μ.

6. Βέβαια ενόψει της κατάργησης των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων και των διοικητικά καθορισμένων αμοιβών για τους ελεύθερους επαγγελματίες που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των κοινοτικών οδηγιών και των υποχρεώσεών που προκύπτουν από το γνωστό μνημόνιο, δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για τη νομιμότητα του παραπάνω τιμοκατάλογου που ανακοινώθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο.