English
© 2010 Νομική Βιβλιοθήκη

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


eydpelop

twitter kathimerini











ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Δημοσιεύσεις

08/03/2011
Δυνατότητα ανανέωσης προσωρινής προστασίας στο πλαίσιο ήδη ανοιγείσας δίκης για την υπαγωγή στο καθεστώς συνδιαλλαγής (άρθρο 99 ΠτΚ) Δικηγόρος: Σωκράτης Παρσάνος

Με τη διάταξη του άρθρου 35§1 του ν. 3858/2010 προστέθηκε στο άρθρο 99 του ν. 3588/2007 (ΠτΚ) η παράγραφος 4 σύμφωνα με την οποία «Προσωρινή διαταγή, η έκδοση της οποίας, μετά την υποβολή της αίτησης, ήταν αναγκαία κατά την κρίση του δικαστηρίου, παύει αυτοδικαίως να ισχύει, σε κάθε περίπτωση, μετά πάροδο δύο (2) μηνών από την έκδοση της, απαγορευομένης της παράτασης ισχύος της».

Σε περίπτωση που η αρχικώς χορηγηθείσα προσωρινή διαταγή, στο πλαίσιο ασκηθείσας αίτησης για υπαγωγή στο καθεστώς συνδιαλλαγής, λήξει λόγω παρόδου της ανωτέρω δίμηνης προθεσμίας, υπάρχει δυνατότητα προστασίας του αιτούντος την υπαγωγή στη διαδικασία συνδιαλλαγής από τα επαπειλούμενα εναντίον του μέτρα ατομικής ή συλλογικής αναγκαστικής εκτελέσεως με τη χορήγηση εκ νέου προσωρινής διαταγής εφόσον πιθανολογούνται οι λόγοι που επιτρέπουν την χορήγησή της.

Τα ανωτέρω δέχθηκε με την από 22.02.2011 προσωρινή διαταγή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Γιαννιτσών επί αιτήσεως που υποβλήθηκε με αυτοτελές δικόγραφο για χορήγηση νέας προσωρινής διαταγής. Το αίτημα υποβλήθηκε ενώ ήδη είχε συζητηθεί αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία συνδιαλλαγής και για τη λήψη προληπτικών μέτρων (κατ’ άρθρο 100 του ΠτΚ) ανώνυμης εταιρίας με αίτημα τη λήψη προληπτικών μέτρων, καθώς εν αναμονή έκδοσης της απόφασής του έληξε η ισχύς της αρχικώς χορηγηθείσας προσωρινής διαταγής.