English
© 2010 Νομική Βιβλιοθήκη

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


eydpelop

twitter kathimerini











ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Δημοσιεύσεις

13/04/2012
ΜΠΘ 8528/2012 (τακτική διαδικασία) Δικαίωμα το ενάγοντος να προσεπικαλέσει στη δίκη εκείνον από τον οποίο θα απαιτήσει αποζημίωση σε περίπτωση ήττας (προσεπίκληση δικονομικού εγγυητή, αρθ. 88 και 89 εδαφ. β' ΚΠΟΛΔ)

Περίληψη σκεπτικού

Για τη νομική βασιμότητα της προσεπίκλησης απαιτείται μεταξύ του προσεπικαλούντος και του προσεπικαλούμενου να υπάρχει έννομη σχέση βάση της οποίας θα αξιωθεί αποζημίωση σε περίπτωση ήττας του στην (εναντίον του προσεπικαλούντος) αρχική δίκη κατά την οποία θα κριθεί με δύναμη δεδικασμένου το νόμω και ουσία βάσιμο του ενδίκου δικαιώματος.

Η ήττα στην κύρια (αρχική) δίκη δεν αποτελεί το νόμιμο λόγο εκ του οποίου γεννιέται η ειρημένη υποχρέωση του προσεπικαλούμενου παρά μόνο αποδεικτική αξία έχει, υπό την έννοια ότι η καταδικαστική απόφαση θα αποτελεί πλήρη απόδειξη περί του ότι συνέβη το δημιουργικό της ευθύνης του τελευταίου γεγονός.

Εάν λοιπόν το επικαλούμενο δικαίωμα από τον προσεπικαλούντα απέναντι στον προσεπικαλούμενο που τον προσεπικαλεί σε εκκρεμή δίκη δεν συνιστά δικαίωμα αποζημίωσης, αλλά αποτελεί αξίωση προς εκπλήρωση συμβατικής ενοχής και υφίσταται κατά νόμο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της δίκης, τότε δε στοιχειοθετείται κατά νόμο η έννομη σχέση της δικονομικής εγγύησης. Διότι, για να λάβει ο τρίτος την ιδιότητα του δικονομικού εγγυητή του εναγομένου (στην αρχική δίκη) θα πρέπει να είναι από το νόμο ή από σύμβαση υπόχρεος να αποζημιώσει αυτόν που τον προσεπικάλεσε, αν στην κύρια δίκη αποδειχθεί ότι υφίσταται ο οικείος νόμιμος λόγος ευθύνης του προσεπικαλούμενου, ο οποίος (λόγος) στηρίζεται είτε στη σύμβαση είτε στο νόμο. (ΑΠ 1188/2007 ΤΝΠ Νόμος, ΕφΑθ 6465/2009 ΕλλΔνη 2010).

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η τυχόν παρεμπίπτουσα αγωγή αποζημίωσης που ενώνεται με την προσεπίκληση είναι νόμω αβάσιμη και ως εκ τούτου δε δικαιολογεί την άσκηση της προσεπίκλησης, απορρίπτεται η αγωγή αυτή όσο και η προσεπίκληση.

Διατακτικό απόφασης: Απορρίπτει την προσεπίκληση. Καταδικάζει τον προσεπικαλούντα- παρεμπιπτόντως ενάγοντα στην καταβολή της δικαστικής δαπάνης της παρεμπιπτόντως εναγομένης.

Παραστάθηκε : για την προσεπικαλούμενη, Χρήστος Ρούφος