English
© 2010 Νομική Βιβλιοθήκη

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


eydpelop

twitter kathimerini











ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Δημοσιεύσεις

12/04/2012
Αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τους μεσίτες ακινήτων

Αλλαγές εισάγονται με το νέο Νόμο 4072/2012, μεταξύ άλλων, στο καθεστώς που διέπει τους μεσίτες ακινήτων. Με το νέο νόμο ενσωματώνονται στο ελληνικό δίκαιο οι βασικές διατάξεις της οδηγίας 2006/123/ ΕΚ αναφορικά με την απελευθέρωση των υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά, προβλέποντας τη δυνατότητα διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών μεσιτείας για τους υπηκόους των λοιπών κρατών-μελών, οι οποίοι εξαιρούνται της υποχρέωσης εγγραφής στο επιμελητήριο.

Ειδικότερα, μετά τη θέση σε ισχύ του νέου Νόμου, η σύμβαση μεσιτείας θα καταρτίζεται εγγράφως. Πρόκειται ουσιαστικά για απαγόρευση της προφορικής συμφωνίας, η οποία αποτελούσε συνήθει πρακτική. Περαιτέρω, με το νέο νόμο εισάγεται η ειδικότητα του «βοηθού μεσίτη», ο οποίος θα μπορεί είτε να εργάζεται ως μισθωτός σε ένα μεσιτικό γραφείο, είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας - συνεργάτης. Ο βοηθός μεσίτη είναι το πρόσωπο το οποίο έχει ως έργο την υποστήριξη και υποβοήθηση του μεσίτη στην εκτέλεση από αυτόν των μεσιτικών εργασιών.

Με την θέση σε ισχύ του νόμου, το προσωπικό ενός μεσιτικού γραφείου που συμμετέχει άμεσα στις πράξεις μεσιτείας θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον τις προϋποθέσεις του βοηθού μεσίτη (απολυτήριο Λυκείου ή ισοτίμου της αλλοδαπής). Επιπλέον, όσοι απόφοιτοι Λυκείου θέλουν να γίνουν μεσίτες θα πρέπει πρώτα να δουλέψουν ως βοηθοί για ένα χρόνο, είτε για έξι μήνες αν παρακολουθήσουν σειρά μαθημάτων. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στα υποκαταστήματα των μεσιτικών γραφείων θα πρέπει ο υπεύθυνος να είναι μεσίτης.